Placuszki owsiane, polane masłem orzechowym i jogurtem cytrynowo-miętowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą na ciepło, ale możecie je zabrać ze sobą, bo na zimno smakują równie dobrze. Nie pomijajcie jogurtu miętowego - jest orzeźwiający, lekko kwaskowy i nadaje charakteru placuszkom. Polecam.
2 jajka
łyżka mąki ryżowej
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżeczki mielonych migdałów
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu
sól
Dodatkowo - jogurt naturalny, skórka otarta z cytryny, listki świeżej mięty
łyżka mąki ryżowej
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżeczki mielonych migdałów
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu
sól
Dodatkowo - jogurt naturalny, skórka otarta z cytryny, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj płatki owsiane, migdały, cynamon, mąkę, miód, roztopiony olej kokosowy i żółtka.
Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na mocno rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Smaż na złoto z każdej strony (2-3 minuty).
Podawaj placuszki z jogurtem wymieszanym z listkami mięty i skórką otartą z cytryny.
wspaniałe placuszki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie :) Dawno nie jadłam takich placuszków!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie!
OdpowiedzUsuń